Stäng

Craft pairing

Rådanäs Bryggeri

American-style citrus-humlad
västkust-öl

Rådanäs är en galen historia. Här görs öl som glömts bort. 2011 köpte Henrik Jonsson ett märkligt hus i Mölnlycke utanför Göteborg. Fastigheten hade en helikopterplatta med tillhörande hangar i källaren där förre ägaren hade sin uppfinnarverkstad. Varför inte göra eget öl, tänkte Henrik Jansson. Trakten är nämligen ett centrum för hantverksproducerad öl, några minuter bort stöter man på andra rikskändisar som Dugges och Poppels. I Storgöteborg finns Stigberget, Göteborgs Nya Bryggeri, Beerbiblioteket, Vega, Electric Nurse,

– Mikrobryggerier är en bransch som expanderar så jag visste att det skulle kunna gå runt ekonomiskt. Fler och fler upptäcker att öl inte bara är en stor stark, berättar Henrik Jonsson.

radanas-flaskaKompisen Eskil Gröning kunde ju brygga öl. Paret köpte Oppigårds gamla bryggverk som får iväg 2200 liter åt gången, jästankarna rymmer 3000 respektive 6000 liter. Premiär-mäsken sattes i december 2013 och man fick ihop 120 000 liter öl första året och omsatte över 3 miljoner kronor. 2015 ska det bli 350 000 liter.

En viktig ingrediens till framgången är säljaren Nils Sörlin som tagit Göteborgs krogliv med storm. Med sin kockbakgrund hjälper han krögarna att ta fram menyer till Rådanäs-ölen. Nils minns samtalet från Henrik när han gick bryggteknisk utbildning i Ludvika.

– Det finns ju typ tio bryggerier i Göteborg redan. Men Henrik hade en originell idé som jag direkt fastnade för. En bryggares våta dröm.

Henrik Jonsson ville göra äldre bortglömda ölstilar. En sort bryggar-arkeologisk gärning men på nytt sätt med en modern approach. Tanken var att skilja ut sig från den pågående IPA-vågen. Konceptet är att göra öl för den etablerade publiken, okomplicerad god öl.

– Vi vill fånga in en ny publik som aldrig druckit craft-beer, menar Nils.

2014 var en rivstart då gänget ägnade sig åt att lära känna marknaden. Tajta samarbeten etablerades med fler lokala krögare. Nu är man inne i en kraftfull expansionsfas där hela landet ska involveras. Det handlar om att bygga efterfrågan via Systembolaget. Och rookien har varit framgångsrik, i juni vann man en listning på 32 butiker för sin Lageröl. Andra ”segrar” är California Common. Även IPA:an har tagit sig in i sortimentet nationellt. 2014 fanns ölen på tre lokala Systembolagsbutiker, idag står Rådanäs på hyllorna i 80 butiker! Med start 2 november kommer Rådanäs att ha nio olika öl i fasta sortimentet. Bryggeriet går som tåget.

– Att vi har vunnit några listningar kan nog knytas till hela konceptet med Rådanäs Bryggeri. Att vi gör äldre ölstilar och pitchar dem på nytt som vi vill ha dem. Systembolaget ser att de kan bredda sitt sortiment och blir sugna att få upp vår öl på hyllan.

Nästa år ska man attackera huvudstaden och få Stockholmskrögarna att servera göteborgskt hantverksöl, därefter väntar resten av krog-Sverige.

Rådanäs India Pale Ale är en balanserad öl med tydlig IPA-karaktär gjord på en mer fyllig humle från Australien. Lagern har tysk förebild men får sin citruston av amerikansk Amarillo-humle. Ett genomgående tema hos den mesta ölen från Rådanäs är just den fräscha citrusen. Men hardcore-fansen kommer ju för de utdöda stilarna. California Common är en ’steam-beer’ som återuppstod 1933 när alkoholförbudet föll i USA. En varmjäst lager där frukten kommer ur jäsning vid något högre temperatur än vanligt. Bourbon Mash Beer är helt enkelt utjäst whiskey-mäsk. Enligt amerikansk lag ska en straight bourbon innehålla minst 51% majs men de flesta märken ligger på 70% eller mer. När Rådanäs började experimentera fastnade man i den kletiga majsen som satte sig. Så istället vände man på proportionerna och kör 30% majs, 10% råg och 60% maltkorn, dessutom slängs ek-chips ner i lagringstanken. Inspiration till påhittet kom av de kraftiga subventioner på majs som i början av 1970-talet översvämmade USA. De stora bryggarna tog tillfället i akt och drygade ut mäsken med majs vilket sänkte kvaliteten på varorna. Den amerikanska bittern är en hybrid av bitter och pale ale med dominerande citrus-humle i sig. På 1980-talet avkriminaliserades nämligen hembryggning i USA vilket startade en flodvåg mikrobryggerier. Den amerikanska humlen tar ut svängarna, Rådanäs gillar ju att dra på med sin humlebeska. Alter Ego är en klassisk tysk altbier, en mörk ale som tyskarna själv vill ha den, inte för vräkig. Porter-traditionen är väldigt lokal, Carnegie-bryggeriet beläget i hamninloppet började under tidigt 1800-tal göra mörkt öl med anor från England. Portern spred sig faktiskt världen över till både USA och Brasilien. Rådanäs gör sin egen homage med fin balans mellan sötma och kaffe-toner.

Välkommen

Du måste vara minst 25 år för att besöka denna site.