Stäng

Craft pairing

Vad är craft pairing?

Kan en öl bli godare än den är? Craft Pairing är det nya sättet att njuta. Att låta en välvald whisky lyfta en god öl till nya höjder. Aromerna omfördelas och kommer ut på ett nytt sätt.

Craft Pairing är en finare variant av britternas tradition att jaga ner en öl med en whisky-chaser. Whisky och öl speglar ju varandra. Basen är ofta kornmalt – whisky är ju inget annat än destillerat lagrat öl. Med andra ord är malt-dryckerna som gjorda för varandra.

Vi har dykt ner i floran av svenska hantverksbryggerier och matchat utvald öl mot whisk(e)y av olika slag. Ungefär varannan kombo funkar hyfsat, var fjärde är bra och var tionde är himmelsk. Faktum är att parterna påverkar varandra, beroende på vilken whisky man dricker förändras smaken hos ölen och vice versa. Viktigt är att duon kan samarbeta, det får inte bli en fajt på liv och död. Häftigast är när ölen gör whiskyn mer avancerad och komplex, eller när destillatet breddar och ger ölen större kropp.

Den gemensamma nämnaren är sötma. All whisky byggs av söta estrar, öl är torrare men där finns ändå en smygande restsötma som svetsar samman smakerna. När kornet mältas och sedan mäskas dras sockret fram, jästen konsumerar det söta för att tillverka alkohol. I whiskypannan kokas estrarna tillbaka in i spriten och eken fyller på med ännu mer sötma under lagringen. Dessa söta broar överbryggar de på pappret vitt skilda dryckerna.

Hur går det till? Ha inte bråttom, man ska hinna andas emellan sipparna och låta aromerna landa i gommen. Det räcker det med en minimal sipp av whiskyn, en hel slurk alkohol knäcker smaklökarna. Av ölen kan man ta en liten klunk men inte så mycket att munhålan dränks. Tänk på tempot så du hinner med att avkoda skeendet och få tid att njuta. Att kombinera smaker och frammana effekten 1+1=3 är nästa generation av njutning. När drycken i sig inte är tillräcklig utvecklar livsnjutaren själv smakerna genom att addera en katalysator för att trigga det bästa hos favorit-flaskan. Lysande kombos upplevs som trolleri. Magic som du nu är med om att skapa!

-Henrik Aflodal

Henrik Aflodal är Skandinaviens mest tongivande whiskyexpert. Sedan 1990-talet har han testat närmare 7000 whiskies. Som test-koordinator för norra Europas ledande whiskymagasin Whisky & Bourbon byggs erfarenhetsbanken på i rask takt. Han är också chefredaktör för Whiskyspot.com som bevakar whiskyscenen. Nu hjälper Henrik Aflodal craftpairing.se att ta fram goda kombinationer av hantverksöl och whisky.

Välkommen

Du måste vara minst 25 år för att besöka denna site.